Kategoriat
Artikkelit nro 75 Uutiset

Vuoden runoteos: Anja Erämajan Töölönlahti

töölönlahti

Nihil Interitin teospalkinnon voittaja on Anja Erämajan Töölönlahti (2013).  Vuonna 2005 Laulajan paperit -kokoelmalla debytoineelle Erämajalle on alusta asti ollut leimallista omintakeinen ilmaisu, jossa rytmillä ja melodisuudella on keskeinen asema. Erämajan teoksissa kieli muodostaa puhuntoja. Töölönlahti ei tee tästä poikkeusta. Teoksen kieli irtaantuu semantiikasta, ja sanat välittävät läsnäoloa vahvoilla äänenpainoillaan sekä läpileikkaavan koomisilla havainnoillaan. Teos edustaa taidokkuudessaan raikkainta ja vapautuneinta nykyrunoutta, jonka lukeminen on jatkuvassa vaarassa ryöstäytyä omaksumisesta osallistumiseksi.

Intervallijuoksu Töölönlahden ympäri ja vuodenaikojen kierto syksystä kevääseen muodostavat kehykset Erämajan runoelmalle. Molemmat kehykset ovat vahvasti kirjallisia. Vuodenajoista on runoiltu aina, ja Töölönlahti kuuluu helsinkiläiskirjallisuuden klassiseen kuvastoon.  Erämajan runoelma on tietoinen perinteestä mutta ei jumiudu siihen vaan tempaa lukijan mukaansa omilla keinoillaan.

Runoelman rytmi iskee lukijaan kuin lenkkitossu märkään asfalttiin.  Puhuva subjekti on poikkeuksellisen fyysinen ja ruumiillinen, mikä yhdessä intensiivisen rytmin kanssa tekevät lukemisesta kehollisen kokemuksen. Lukija juoksee, hengästyy ja hengähtää runon määräämässä tahdissa. Runoelman visuaalinen ilme rakentaa osaltaan rytmiä ja merkitystä. Tekstivana kapenee, levenee, kaartuu, suoristuu, tiivistyy ja hajoaa saaden ikonisia ulottuvuuksia. Muoto ja merkitys tuottavat toisiaan, ja myös tyhjä tila muuttuu merkitykselliseksi.

Juokseminen luo runoelmassa tajunnanvirralle otollisen tilan. Mieli ei pysy lenkkipolulla vaan vaeltaa muille elämänalueille: lapsiin, taaksejääneeseen ihmissuhteeseen, naisten asemaan, politiikkaan, kuolemaan. Tila laajenee myös kielellisesti. Runoelmassa siteerataan, vaihdetaan rekisteriä ja puhutaan toisinaan muidenkin kuin lahtea kiertävän lenkkeilijän suulla. Laulu, jota voi pitää muusikkonakin tunnetun Erämajan yhtenä omimmista keinoista, puhkeaa soimaan useaan otteeseen. Kuullaan esimerkiksi häälaulu ja protestilaulu, pala hautajaisvirttä sekä kuoron irvokas ralli mereen vajoavasta bin Ladenista.

Töölönlahdesta ei voi olla pitämättä. Siinä on runsain mitoin aseistariisuvaa lämminhenkistä huumoria, ja se avautuu monenlaisille lukutavoille. Se on monikerroksinen teos, jonka ilmaisu pysyy taidokkaana ja täsmällisenä alusta loppuun.

 

Nihil Interit -runouspalkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2013 Turun kirjamessuilla ja se annettiin vuoden parhaalle runoteokselle sekä vuoden merkittävimmälle runousteolle. Palkintoraatiin kuuluivat kirjallisuudentutkija Anna Hollsten, kriitikko, toimittaja Aleksis Salusjärvi, runoilija, Nihil interitin hallituksen jäsen Tommi Pakko ja Tuli&Savun toimittaja Pauli Tapio.

Yksi vastaus aiheeseen “Vuoden runoteos: Anja Erämajan Töölönlahti”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.