Kategoriat
Artikkelit nro 75 Uutiset

Vuoden runousteko: Helsinki Poetry Connection

 

Helsinki Poetry Connection on innostuneella ja paneutuneella toiminnallaan onnistunut antamaan runoudelle tapahtuman luonteen. Vuonna 2008 perustettu järjestö on järjestänyt yli 200 runotapahtumaa. Säännöllinen runoklubitoiminta on kasvanut Helsingissä ja levinnyt halki Suomen. Se koskettaa tällä hetkellä runouden koko kenttää.

HPC:n esiin nostama lavarunous näkyy ja kuuluu laajalle. Painetun runouden lisäksi se on sekoittunut myös muihin taiteisiin. Lavarunous on sulattanut sisäänsä musiikkia ja esiintyvää taidetta performanssista teatteriin. Tapahtumien myötä runous on löytänyt suullisen perinteensä uudella tavalla, mikä on korostanut paitsi kaunokirjallisen kielen äänteellistä luonnetta myös verbaalisen ilmaisun perusteita. Runous on kohonnut yhteiseksi nimittäjäksi RAP-musiikin ja proosaan, päiväkirjamerkintöjen ja performanssin, saarnojen ja stand up ‑komiikan välille.

Helsinki Poetry Connection on lisäksi murtanut muurit paitsi taiteenlajien myös maantieteellisten ryhmittymien ja sukupolvienkin väliltä. Vaikka ryhmän aktiivisin toiminta keskittyy pääkaupunkiseudun nuoriin aikuisiin, runoesityksiä on pidetty niin puistoissa lapsille kuin vanhainkotien asukkaillekin. Kulttuurisesti painavaa antia HPC:n toiminnassa ovat myös kansainväliset kontaktit. Niiden ansiosta Suomessa on esiintynyt useita nimekkäitä ulkomaisia sanataiteilijoita. Monet pitävät Helsinkiä Pohjoismaiden esiintyvän sanataiteen kuumana pisteenä.

Helsinki Poetry Connection on tehnyt runoudesta kohtaamista. Se on räiskyvää, hauskaa, ulospäin suuntautunutta ja keinovalikoimaltaa ehtymätöntä. Ennen kaikkea runoudella on HPC:n vaikutuksesta vankka asema omana jatkuvasti uusiutuvana alakulttuurinaan. Lähes jokainen ihminen on kirjoittanut runoja pöytälaatikkoonsa, ja nyt näillekin teksteille on syntynyt jatkuvasti kasvava yhteisö, joka tuottaa sisältöä kuin ikiliikkuja.

Matka kirjoittamisesta esiintymiseen onkin lyhyt. Kirjallisuuden merkitys syntyy sen yleisössä, ja se kehittyy vain jatkuvan kokemisen, elämisen ja tapahtumisen välityksellä. Sen perusta on niissä hetkissä, joissa kieli kykenee ilmaisemaan jotain sitä käyttävästä subjektista. Helsinki Poetry Connectionin suurin saavutus on tässä merkityksien, muutoksien, puhujien ja kuulijoiden, kysymyksien ja vastauksien yltäkylläisyydessä. Elävää kulttuuria ei voi kaataa ihmisiin, vaan se syntyy heistä itsestään. On sekä harvinaista että riemukasta, että näin tapahtuu juuri nyt runoudessa.

 

Nihil Interit -runouspalkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2013 Turun kirjamessuilla ja se annettiin vuoden parhaalle runoteokselle sekä vuoden merkittävimmälle runousteolle. Palkintoraatiin kuuluivat kirjallisuudentutkija Anna Hollsten, kriitikko, toimittaja Aleksis Salusjärvi, runoilija, Nihil interitin hallituksen jäsen Tommi Pakko ja Tuli&Savun toimittaja Pauli Tapio.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.