Kategoriat
Artikkelit nro 105 Pääkirjoitukset

Kirjoittamisen halu(st)a

Kuvitelkaa runoilija, jonka työ ei kumpuaisi halusta. Miksi hän kirjoittaisi, kenelle?

Tämän numeron tekstit lähestyvät eri tulokulmista halun, rakkauden ja kirjoittamisen yhteyksiä. Sormet selailevat esiin Aura Sevónin hienon Hèléne Cixous -käännöksen, Tarja Hallbergin tarkan kritiikin Hanna Syrjämäen Runo-Kaarinalla palkitusta Kaikukatveesta ja Anniina Merosen vinkeän tekstin Vicente Huidobron avantgardistisesta Altazorista. Lopussa paljastuu Milka Luhtaniemen runo, joka sivuaa kahta perustavaa poeettista voimaa: rakkautta ja liikettä.

Sini Silveri ja Viljami Hukka ovat suomentaneet Dodie Bellamyn pitelemättömän esseen ”Kun sairailla on kaikki valta”. Niko Suominen esittelee käännössarjassaan priapisen runouden tradition, jossa kohtaavat estoton seksuaalisuus ja hilpeän häpeilemätön alatyyli. Toisaalta halu on muutakin kuin lihallista kiimaa, kuten V. S. Luoma-aho omaa kirjoittamistaan käsittelevässä esseessään osoittaa. Halu on kumouksellista, koska se ajaa, polttaa ja kutsuu runoutta esiin — ja toisinpäin. Yksi numeron kantavista ajatuksista onkin halu luoda, halu kirjoittaa.

Tämä numero merkitsee myös Tuli & Savun asennonvaihdosta. Uudistuneessa kokoonpanossa lehteä päätoimittavat allekirjoittaneet, ja Atte Koskinen vastaa kritiikeistä. Esittelemme triomme lähemmin ”Pidot”-tekstissä. Kiitämme edellistä päätoimittajaa Juha-Pekka Kilpiötä omistautuneesta työstä lehden parissa ja niin myös entistä toimituksen jäsentä Reetta Pekkasta. Vihkiytyneitä lehtiä on ollut ilo lukea, ja niiden pohjalta on hyvä suunnata kohti tulevia runouksia.

Loppuvuodesta on luvassa vielä biorunoutta ja queeria. Toivomme, että olette meihin yhteydessä. Tarjotkaa juttuja, runoja, ajatuksia! Palautettakin otamme mielellämme vastaan. Yhteystiedot löytyvät lehden lopusta.

Kun työskentelimme tämän numeron parissa, mietimme millaista olisi lukea sitä kesäiltana, kun kasvoja hyväilevät ilta-auringon hehku ja lempeä, eteläinen tuulenvire. Kenties Litku Klemetti laulaisi jossain taustalla:

hei, haluun sut, haluun et me lemmitään

Lempeä kesään!

Paavo Kässi & Riikka Simpura