nro 72


Anarkistinen äänenavaus

10.11.2013 :: Arvostelut, nro 72

Maria Matinmikko: Valkoinen. ntamo 2012. 100 s.

Maria Matinmikko on saavuttanut vähässä ajassa paljon. Hänen esikoisensa Valkoinen voitti ensimmäisenä tarvepainatuskustantamon teoksena Tanssivan karhun. Se myös sijoittui Helsingin Sanomien esikoiskilvassa ”hyväksi kakkoseksi”. Kriitikkona mietin, kuulenko humulta teoksen omaa ääntä – saati omaani.

Teoksen kanteen ntamon sarjailme on saanut koristuksekseen synkän valokuvan. Valkoinen valo paistaa verhotun ikkunan läpi pimeään makuuhuoneeseen. Kuva ohjaa lukijan jo teoksen tunnelmaan: kiinnekohtia ei juuri ole, sävyerot ovat jyrkkiä ja kuvakulma hieman vino, hätäisesti tarkasteltuna epäonnistunut. Samoja ominaisuuksia on teoksen sisällössäkin. Sillä ei myöskään ole lajimääritystä eikä kirjastoluokitusta. Muotonsa puolesta tekstit sijoittuvat helpoimmin runouden kaikennielevään kaatoluokkaan. » Lue lisää


Pääkirjoitus

29.8.2013 :: nro 72, Pääkirjoitukset

Kuka kirjoittaa? Viime vuosikymmenien aikana tekijyydestä on keskusteltu paljon. On puhuttu tekstin ja tekijän suhteesta, koneiden ja inhimillisten äänten välisistä jännitteistä, erilaisista proseduraalisista metodeista tekijän keskeislyyrisen äänen hälventämiseksi, mutta kaikesta sanotusta huolimatta runouden tunnuspiirteeksi mielletään yhä yksittäisen tekijän (subjektiivinen) ääni.

Puhujuuden problematisointi ja kriisiyttäminen on ollut tärkeä teema suomalaisessa runoudessa ja viimeistään hakukoneavusteinen kirjoittaminen ja erilaiset kollaasit ovat tehneet puhujuuden kysymyksistä myös tekijyyden kysymyksiä. Kollaboratiivista kirjoittamista ei kuitenkaan välttämättä tule nähdä näiden problematisointien loogisena jatkona. Yhdessä kirjoittaminen, oli se sitten japanilaista rengaa, surrealistisia tai oulipolaisia pelejä, yhteisen blogin pitämistä tai monimutkainen ja hitaasti etenevä kirjaprojekti, on myös siirtymistä koko puhujuus- ja tekijyyskeskustelun ulkopuolelle. Kirjoittamisen vanhin klisee, kirjoittajan yksinäisyys, hälvenee ja paljastaa leikin, jonka puitteissa monet luomisentuskaiset kysymyksenasettelut voivat vaikuttaa uudella tavalla hedelmällisiltä tai sitten yllättävän epäolennaisilta.

» Lue lisää


Nro 72

29.8.2013 :: nro 72, Sisällysluettelot

» Lue lisää