Kategoriat
nro 107 Pääkirjoitukset

Hoivaa, iloa ja vastarintaa

Tässä numerossa pääosan saa runouspuheen sijaan runous itse.  Kun kutsuimme tekijöitä tarjoamaan materiaalia ja ideoita Queer-numeroon, sähköpostiin kolahtaneet tekstit olivat lähes poikkeuksetta runoja. Runouslehdelle tämä sopii tietysti oikein hyvin.

Halusimme kokeilla, mitä tapahtuu, kun runot saavat ansaitsemansa tilan. Pyysimme myös kirjoittajia kertomaan, mitä queer tai runous heille henkilökohtaisesti merkitsee. Kirjavissa vastauksissa mainittiin asioita kuten ilo, hoiva, mielihyvä, vastarinta ja vaihtoehtoisen olemisen mahdollisuus. Sana queer on merkityksiltään monitahoinen: lehden sivuilla sitä käytetään niin adjektiivina, verbinä kuin substantiivinakin.

Osa runoista säilytti alkuperäisen muotonsa, osa alkoi elää uutta elämää. Mukana on runoja niin debytanteilta kuin aiemmin julkaisseilta tekijöiltä. Useiden tekstien estetiikka on peräisin esittävästä runoudesta, kuten spoken wordista ja lavarunoudesta. Koska painetussa muodossa runoa esittävä ihmiskeho ei ole läsnä, halusimme yhdessä runoilijoiden ja taittajien kanssa etsiä keinoja, joilla runojen ruumiit saisivat eloa ja hahmon myös paperilla.

Mukana on lisäksi modernismista ammentavaa runoutta, minimalismia sekä menetelmällisyyttä. Osa runoista hyödyntää lähdetekstejä. Taneli Viljasen homovokalistiset käännökset Severo Sarduyn (1937–1993) runoista tuottavat samalla kertaa tuttuutta ja vierautta. Lähdetekstejä hyödyntävät myös Harto Hännisen vastaukset Kaarlo Sarkian (1902–1935) ja Uuno Kailaan (1901–1933) runoihin. Numerossa julkaistaan runojen lisäksi Juliana Spahrin proosaa (suom. Juha-Pekka Kilpiö), joka johdattaa pronominien, kasvien ja eläinten luo.

Taittajat Iiris Uusitalo ja Lauri Kortelainen tarjoavat kukkia ja hienovaraisia figuureja, ja kritiikot saavat lehden sivuilla kukin oman muusansa. Kritiikkiosastoon sattui tällä kertaa erityisen monta esikoisrunoteosta.

Vuonna 2022 Tuli & Savun teemat ovat Leikki (1/2022), 22 (2/2022), Näyttämö (3/2022) ja Joutenolo (4/2022). Ideoita, ajatuksia ja tekstejä saa, edelleen, tarjota toimituksen sähköpostiin. Mikäli emme vastaa kohtuullisessa ajassa, kannattaa lähettää uusi viesti, sillä saamme paljon sähköpostia.

Kukkien,

Paavo Kässi & Riikka Simpura