Kategoriat
Artikkelit nro 79 Uutiset

Vuoden runoteos: Tuija Välipakan Take Away

Vuoden 2014 Nihil Interit –runouspalkinto parhaasta runokirjasta myönnetään Tuija Välipakan teokselle Take away (Paasilinna, 2014).

Kuoleman kasvot näyttäytyvät lempeinä ja groteskeina, kylminä ja lämpiminä Välipakan teoksen valossa. Välipakka käsittelee aihettaan rikkaasti ja kulttuuritietoisesti, hienostelematta ja kaihtamatta sen erilaisia ulottuvuuksia.

Take away pureskelee ihmisen kuolemaa torjuvia fantasioita ja pelkoja. Näkökulmien moninaisuus on vaikuttava: kuolemaa personifioidaan, se kuljetetaan absurdeihin ja arkisiin tilanteisiin. Sureminen tai lohtu eivät ole Take awayssa pinnalla, vaan pikemminkin pyrkimys mieltää itsensä kuolevaisena ja tehdä tiliä kuolevaisuutensa kanssa. Take away kirjoittaa kuoleman osaksi nykyeläjän arkea, hänen maisemaansa, ihmissuhteitaan, teknologiaansa ja terveyskäsityksiään.

Niin rujon koomiset kuin herkän lyyrisetkin keinot palvelevat tätä tavoitetta: ”Mitä sinä kuolemasta tiedät kun kerran elät :oletko nähnyt kuinka vanha mies kaivaa kamman takataskustaan ja silottaa untuvahiuksiaan :kampa käsi kampa käsi :maailman kaunein tanssi”. Take away on myös silmälle runsas typografisine ja visuaalisine ratkaisuineen, jotka antavat aiheen käsittelylle syvyyttä ja vivahteikkuutta.

Yhtä aihetta, kuolemaa tai kuolevaisuutta, käsitteleväksi kirjaksi Take away on poikkeuksellisen eloisa ja kiinnostava. Vakiintunut kuvasto ja kuoleman kliseet sähköistyvät Välipakan runoissa, herkkyys ja rujous solmiutuvat yhteen ratkeamattomiksi jännitteiksi, jotka jäävät vaikuttamaan lukijaan.

Tuija Välipakka (s. 1967) on tamperelainen runoilija. Take away on hänen kolmas runoteoksensa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.