Kategoriat
nro 71 Pääkirjoitukset

Horisontin tällä ja tuolla puolen

Vuosien saatossa ilmestyneiden Tuli&Savu-lehtien teemoja ei voi lyhyesti niputtaa tai kuvata korostamatta niiden moninaisuutta: On liikuttu erimaalaisissa ja erikielisissä runouksissa, käsitelty ismejä tai pohdittu eri taiteenlajien tai kirjallisuuden lajityyppien ja runouden välisiä suhteita.

Toimituksen tarkoitus on ollut rikastuttaa suomalaista runouden lukemista ja kirjoittamista, avata ja syventää runoudesta käytäviä keskusteluja – luoda läpivetoa ja usein jättää ovien ja ikkunoiden sulkeminen toisten tehtäväksi.

Tässä numerossa liikutaan janalla ”Runo–Aforismi”. Oikeastaan jokaisen runouslehden teeman voisi yhdistää viivalla ja kirjoittaa jompaankumpaan päähän ”Runo” tai ”Runous”. Tuli&Savun maailmassa asiat ovat kaksisuuntaisia. On turhan yksinkertaista vain kysyä, mitä jokin voi antaa runoudelle: Toivomme, että Tuli&Savu löytää tiensä yhä useamman aforistikon, prosaistin, taiteilijan, opiskelijan, opettajan, tutkijan, virkamiehen, poliitikon, duunarin, musta- ja valohattuhakkerin ja kulttuuriministerin käsiin, silmiin ja pään sisään.

Tuli&Savun taitto on Aalto-yliopiston graafisen suunnittelun opiskelijoiden käsialaa. Lehti on joka kerta erilainen ja se painetaan laadukkaille materiaaleille yhteistyökumppanimme Lönnberg Print&Promon toimesta.

Tuli&Savu on saanut säännöllisesti myös kirjallisuusmaailman ulkopuolista tunnustusta: Tänä vuonna lehden graafinen suunnittelu on palkittu niin hopeahuipulla Grafian Vuoden huiput -kilpailussa kuin European Design Awards -hopealla. Onnittelemme Ääni ja hiljaisuus -numeron taittajia Niklas Ekholmia ja James Zambraa sekä tuplanumeron Viro–Lähi-itä taittajia Jenni Viitasta ja Ulla Erosta menestyksestä.

 

Toinen lehden aforismia käsittelevistä artikkeleista perustuu Tiina Lehikoisen alustuspuheenvuoroon Aforismiyhdistyksen vuosikokouksessa. Lehikoinen kirjoittaa, että ”muotopuhtautta olennaisempaa on vapauttaa se potentiaali, joka aforismilla on käytettävänään. Kun aforismi ymmärretään lajiksi muiden kirjallisuudenlajien joukossa, ja lajit ymmärretään historiallisiksi, limittäin eläviksi ja risteäviksi, eksklusiiviset määritelmät menettävät mielekkyytensä.”

Aforismin määrittelyn ja tiukkojen tai väljien rajausten sijaan annamme puheenvuoron lehden sivuilta löytyville aforismeille ja runoille kaikissa välimuodoissaan. Aforismista kiinnostuneille suosittelemme kesälukemiseksi Sami Feiringin toimittamaa esseevalikoimaa Mitä aforismi tarkoittaa? (Savukeidas, 2013).

Kirjassa julkaistussa esseessään ”Rajoittamattoman aforismin mahdollisuudet” Ville Hytönen kaipaa aforistikoilta muun muassa sarjallisuuden hyödyntämistä ja parempaa kielentajua. Timo Hännikäinen puolestaan päättää kirjoituksensa ”Laintauluista maailman kuvan piirtämiseen” seuraavasti: ”Määritelmiä pakenevan laatunsa vuoksi aforismi on alun perin erottunut muista lajeista, ja tähän pakenevuuteen sisältyvät sen mahdollisuudet.”

Seuraavan, loppukesästä ilmestyvän lehden teemana on Kollaboraatio. Tuli&Savun toimitus antaa metsäpalovaroituksen ja toivottaa lukijoille runollista kesää.

Kristian Blomberg & Mikael Brygger

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.