Kategoriat
Uutiset

LUE taidetta! Runokuu avartaa runouskäsitystä 26.8. – 1.9.2011

Seitsemättä kertaa järjestettävä Helsingin ainoa kirjallisuusfestivaali Runokuu valtaa kaupungin 26.8.–1.9. Festivaali laajenee nyt käsittämään runouden ohella myös muut kirjallisuuden lajit proosasta näytelmiin ja laululyriikkaan. Myös monitaiteisuus korostuu ohjelmassa uudella tavalla: yhteistyötä tehdään niin jazzmusiikin, teatterin, kuorolaulun kuin tanssinkin saralla. Suurimpaan osaan festivaalin 40 tapahtumasta on vapaa pääsy.

Runokuu käynnistyy 19.–20.8. yhteistyössä Suomen Kansallisteatterin ja KOM-teatterin kanssa järjestettävällä festivaaliennakolla. Rendez-vous – ranskalaisia kohtauksia esittelee ranskalaista nykykirjallisuutta sekä katkelmia kahdesta ranskalaisesta näytelmästä, joita suomalaiset näyttelijät ovat harjoitelleet ranskalaisten ohjaajien Guy Delamotten ja Michel Raskinen johdolla.

Varsinainen festivaaliviikko käynnistyy näyttävästi Taiteiden yönä perjantaina 26.8. Glorian yö -tapahtumalla. Illan aikana lavalla nähdään muun muassa improvisaatio-orkesteri Katriinamies, tanssikokoonpano prettybruisessquad, viisitoista runoilijaa, folk-harpisti Salla Hakkolan ja runoilija Leevi Lehdon yhteisesitys sekä reggae- ja rytmimusiikin väriläiskä Posteljoona ja ystävät. Kirjallinen kauhukävely tutustuttaa keskiyöllä Suomen Kansallisteatterin synkkiin salaisuuksiin ja YLE Kulttuurin Runokuorosota herättelee Oopperan amfiteatterilla henkiin antiikin aikaista kuorolausuntaperinnettä.

Viapori Jazzin ja Runokuun yhteiskonsertti Vierailta mailta esittelee lauantaina 27.8. uussuomalaisten runoilijoiden teksteihin sävellettyä musiikkia. Mustiin pukeutuvassa illassa maanantaina 29.8. kuullaan otteita eri aikakausina kielletyistä tai sensuroiduista kirjoista sekä teemaan sopivasta musiikista. Tarinaklubilla tiistaina 30.8. pääroolia näyttelevät yleisön omat tarinat. Iltaa jatkaa YLE Kulttuurin Kuutarha-runoklubi, joka kuullaan suorana lähetyksenä YLE Radio 1:n taajuudella. Keskiviikkona 31.8. Santahaminan portit avautuvat Runokuun yllätykselliselle kiertokävelylle. Merellisen illan päättää muun muassa Motelli Skronklen tahdittama Pakkorunoutta-klubi Maanpuolustuskerholla. Lasten Runokuu -kiertue leikittää 0–6-vuotiaita 29.–31.8. kolmessa kirjastossa. Monivuotinen suosikki Runoja raiteilla -kampanja tarjoilee tänä vuonna nykylyyrikoiden rakkausrunoja metrojen, raitiovaunujen ja lähijunien matkustajille.

Runokuun koko ohjelma on luettavissa festivaalin internetsivuilla: www.runokuu.fi. Runokuu on Helsingin juhlaviikkojen yhteistyöfestivaali. Festivaalin pääjärjestäjät ovat Nuoren Voiman Liitto ja Helsingin kaupunginkirjasto. Kaiken kaikkiaan mukana on lähes neljäkymmentä järjestäjätahoa.

Lisätietoa:

Nuoren Voiman Liitto, toiminnanjohtaja Laura Serkosalo
p. 044 207 4650, laura.serkosalo@nuorenvoimanliitto.fi

Helsingin kaupunginkirjasto, suunnittelija Sinikka Koskinen
p. 050 340 3621, sinikka.m.koskinen@hel.fi

Helsingin juhlaviikot, vastaava tiedottaja Sini Koskimies
puh. 050 358 2440, koskimies@helsinkifestival.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.