Kategoriat
Savumerkkejä

Sisällöntuotantoa

Tulen&Savun toimituskunta istuu iltaa Vallilassa ja selvittelee WordPressin saloja. Vanhojen sivujen sisältöä on tuotu nyt tänne uusien sivujen alle, ja hiljalleen sitä koitetaan tehdä julkiseksi. Vanhojen numeroiden sisällysluetteloita laitetaan juuri arkistoon. Ehkä pian saamme sinne kuviakin, ettei sivu näyttäisi niin rumalta. Muotoiluiden osalta jotkin ulkoasukäytänteet saattavat muuttua tulevaisuudessa, kun opimme käyttämään uutta alustaamme, mutta se sallittakoon!

Artikkelit-osioon on nyt ladattu kolme vuoden 2007 ensimmäisen numeron artikkelia. Teemanahan tuolloin oli Politiikka. Lehti oli viimeinen, jota päätoimitin. Väitin tuolloin pääkirjoituksessani, että ”politiikka tarkoittaa sitä, että yksilöt käsittelevät yhteisiä asioita henkilökohtaisina ongelminaan”. Nykyään en enää sanoisi aivan noin. Ajattelen pikemminkin niin, että politiikka on kamppailua siitä, millaisesta arvonäkökulmasta yhteisiä asioita tulisi hoitaa: yksilöiden vai yhteisöjen arvojen, uskontojen, poliittisten ideologioiden – vai kenties ympäristöarvojen näkökulmasta, tai talouden arvojen. ”Poliittisuus” tarkoittaa siis paljon enemmän kuin vain parlamentaarista puoluepolitiikkaa tai etujärjestötoimintaa. Se tarkoittaa myös kansalaisjärjestötoimintaa, arvokeskustelua ja mielipidevaikuttamista. Se tarkoittaa graffiteja, eläinoikeusaktivismia, ympäristölobbausta ja kulttuurilehdistöä.

Sanoin myös, että ”runous on henkilökohtaisin taiteenlajeista”, ja näin ollen ”runous on aina jo poliittista”. Nykyään sanoisin, että runous on (historiallisista ja materiaalisista syistä, nykyisen taloudellisesti ja kulttuurisesti marginaalisen ja jatkuvasti muuntuvan asemansa takia) se taiteenlaji, joka kykenee parhaiten tuomaan esiin kirjallisuusinstituution sisäisiä arvoasetelmia, ja sen tähden paljastamaan kirjallisuuden (ja siten yhteiskunnan) läpitunkevan poliittisuuden, toisin sanoen sen, miten kirjallisuudessa on aina kyse arvojen kamppailusta, tai arvojen välisistä jännitteistä: kirjojen sisäisistä juonen, teeman ja hahmojen välisistä jännitteistä; tekijän ja lukijan välisistä jännitteistä; tekijän, lukijan, kustantajan, kriitikon, kirjakaupan, median välisistä jännitteistä.

Kirjallisuus – niin hyvä kuin huonokin (ja niin kuin kaikki taide) – esittää meille poliittisen kysymyksen: mikä on arvokasta? Ville-Juhani Sutisen, Tommi Kotosen ja Vilja-Tuulia Huotarisen artikkelit kertovat itse kukin erilaisista tavoista lähestyä tätä kirjallisuuden perustavaa kysymystä.

Tuli&Savu 3/09 lähestyy painopäiväänsä hiljalleen, ja myös vuoden viimeisen numeron sisältö on tiedossa. Etenkin jälkimmäinen sisältää kaikenlaisia yllätyksiä!

Kirjoittanut Teemu Manninen

Teemu Manninen on runoilija, runouden tutkija ja Tulen&Savun verkkopäätoimittaja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.