Kategoriat
Uutiset

Lukionumero: tiedote

Runouslehden lukionumeron lanseeraus Turun kirjamessuilla 7.10.2005

Mitä?

Runouslehti Tuli&Savun lukiolaisille suunnattu erikoisnumero teemanaan ”Tee + Lue + Itse = TULKITSE” lanseerataan Turun kirjamessuilla perjantaina 7.10. Lehden 5000 kpl lisäpainos jaetaan ilmaiseksi yli sadalle lukion äidinkielenopettajalle ja heidän oppilailleen Varsinais-Suomessa ja muualla maassa.

Kuka?

Tuli&Savua tekevät nuoret runoilijat, ja sen tuoreesta ilmeestä vastaavat Taideteollisen korkeakoulun graafisen suunnittelun opiskelijat. Painojäljestä huolehtii Art-Print Oy, www.artprint.fi. Tuli&Savua julkaisee runoyhdistys Nihil Interit.

Lukio-lehtiprojektia tukevat opetusministeriö, Varsinais-Suomen taidetoimikunta ja Valtion kirjallisuustoimikunta, ja se toteutetaan yhteistyössä Äidinkielen opettajain liiton kanssa.

Miksi?

Lehden pyrkimyksenä on tehdä uutta, monimuotoista runoutta tunnetuksi ja murtaa ennakkoluuloja runon lukemisen ja kirjoittamisen ympäriltä. Lukionumerossa ja sitä tukevassa nettisivustossa painotetaan itse tekemistä ja sen kautta oppimista.

Miten?

Äidinkielenopettajat voivat tilata lukiolehden luokkansa käyttöön (n. 30 kpl lehteä per opettaja) oheisen linkin http://tuli-savu.nihil.fi/lukiotilaus.php takaa avautuvalla tilauslomakkeella.

Voit lukea numeron pääkirjoituksen ja tutustua sisällysluetteloon täällä.

Nettisivusto ja runoilijavierailut

Lehden lisäksi syksyllä 2005 avataan netissä lukionumeron rinnalle runosivusto, jossa esitellään visuaalista ja digitaalista runoutta. Sivustolla tulee olemaan runsaasti erilaisia runon kirjoittamista tukevia ja avustavia pelejä ja koneita, kuten esimerkiksi ”Palapeli-runo”, jossa hiirtä napsauttamalla ja sanapalikoita siirtämällä tehdään uusi runo käyttäen samoja sanoja, mitä runoilija. Sivusto tulee olemaan digitaalisen, visuaalisen ja äänirunouden nettilehti Nokturnon yksi alasivusto, ja Nokturnoon voi jo käydä tutustumassa osoitteessa http://www.nokturno.org.

Nihil Interit on myös suunnittelemassa ”Runoilijoita ja runovinkkausta” -kiertuetta talvikaudelle 2005-2006, jossa runoilijat ja muut runon ammattilaiset vierailevat lukioissa keskustelemassa niin runouden olemuksesta kuin kirjoittamisesta ammattina.

Turun kirjamessuilla tapahtuu

Lisätietoa lukiolehdestä saa Tuli&Savun ja runoyhdistys Nihil Interitin messuosastolla A 10 perjantaina 7.10. järjestettävissä infotilaisuuksissa klo 11.15, 13.15, 15.15 ja 17.15. Päätoimittaja, runoilija Miia Toivio ja yhdistyksen puheenjohtaja, runoilija Leevi Lehto kertovat hankkeesta ja vastaavat kysymyksiin.

Perinteisenä koululaispäivänä eli perjantaina yhdistyksen ja lehden osastolla A 10 toimii myös erityisesti oppilaille ja opiskelijoille suunnattu Runoklinikka, jossa nuoret runoilijat ottavat vastaan kaikenlaisia runotauteja potevia. Runotohtorit antavat diagnooseja ja hoito-ohjeita eli välitöntä palautetta klinikalle tuoduista runoista. Klinikalta saa myös runoreseptejä, jotka auttavat alkuun kirjoittamisessa. Tarjolla on myös henkilökohtaista runoterapiaa: runoilija tai hän ja ”potilas” yhdessä kirjoittavat runon esim. vetämällä sanoja Tristan Tzaran hatusta. Oman runonsa klinikalle tuova potilas voi valita joko henkilökohtaisen tai julkisen palautteen – ja saada runonsa myös julkaistuksi internetissä. Klinikan tohtoreina ovat mm. esikoisrunoilijat Teemu Manninen ja Juhana Vähänen.

Osastolla on myös työpiste runon kirjoittamista varten, jossa digitaalisen ja visuaalisen runouden nettilehti Nokturnon messusivuilla voi kokeilla erilaisia runon kirjoittamista avustavia pelejä ja koneita. Halutessaan oman runon voi heti julkaista Nokturnon messusivuilla.

Yhdistyksen toimintaan voi tutustua myös lauantaina ja sunnuntaina. Päätoimittaja Miia Toivio ja yhdistyksen puheenjohtaja Leevi Lehto ovat paikalla koko viikonlopun.

Tuli&Savu on v. 1994 perustettu ainoastaan runouteen keskittynyt nuorten runoilijoiden toimittama kirjallisuuslehti, joka julkaisee uutta suomalaista runoutta, kiinnostavinta käännöslyriikkaa sekä arvosteluita, esseitä ja pakinoita. Tuli&Savu tekee yhteistyötä Taideteollisen korkeakoulun graafisen suunnittelun linjan ja painotalo Art-Print Oy:n kanssa. Lehteä julkaisee runoyhdistys Nihil Interit.

Nihil Interit ry on v. 1994 perustettu voittoa tavoittelematon runoyhdistys, joka pyrkii luomaan erilaisia kohtauspaikkoja kaikille runoudesta kiinnostuneille: Tuli&Savun lisäksi yhdistys ylläpitää runousportaalia Tuli&Savu Net (http://tuli-savu.nihil.fi), järjestää runotilaisuuksia (mm. Poetry Slam ja Kohina-kirjallisuusklubi) ja on mukana digitaalisen runousportaalin Nokturnon (www.nokturno.org) toteutuksessa. Yhdistys julkaisee runoteoksia oman kustannusliikkeensä kautta sekä yhteistyössä book on demand -kustantamon Kirja Kerrallaan kanssa (poEsia- sarja, jonka teokset ovat myös vapaasti saatavilla netissä).

Nokturno www.nokturno.org on keväällä 2005 lanseerattu suomalaisen digitaalisen runouden eli urnouden portaali. Digitaalisen urnouden lisäksi Nokturnoa kiinnostaa myös visuaalinen ja konkreettinen runous, esitetty ja sävelletty runous, tekstisuuntautunut kuva- ja videotaide, käsitetaide sekä perinteistä tekstikäsitystä rikkovat virtaukset painetun runouden piirissä. Nokturnoa ylläpitävät kirjallisen kulttuurin lehti Nuori Voima, runoyhdistys Nihil Interit ja Savukeidas kustannus. Päätoimittajana toimii kirjallisuudentutkija Teemu Ikonen.

Tarkempia tietoja saa
päätoimittaja Miia Toiviolta, miia.toivio@helsinki.fi, 040-5695553 ja yhdistyksen puheenjohtaja Leevi Lehdolta, leevilehto@yahoo.com, 040-5506262Tie

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.